zondag 12 oktober 2008

Belangrijke data veilig stellen met de USB-Stick en Sync Toy

We hebben allemaal wel documenten, brieven of emails op de computer staan die we niet graag zouden verliezen. Daarom wordt steeds aangeraden om een back-up van die bestanden te maken.

Gelukkig wordt het steeds gemakkelijker voor de doorsnee computergebruiker om zonder moeite van de belangrijke bestanden een reservekopie te maken omdat de middelen daarvoor niet duur zijn en de back-up met een druk op de knop kan worden gemaakt.

Moest ik 3 jaar geleden voor een USB-stick van 1 Gigabyte bijna 60 euro neertellen, diezelfde stick en van hetzelfde merk is nu verkrijgbaar voor minder dan een tientje.

Zoals de lezers van eerdere “literaire hoogstandjes” van mij wel weten, ben ik een grote fan van de gratis software, meestal freeware genoemd, en de ook gratis Open Source Software. Voor vrijwel elk programma is er wel een gratis variant!

Microsoft zelf heeft het programma Sync Toy, dat aan versie 2.0 toe is, ter beschikking staan op haar website. En daarmee is prima te werken.

Sync Toy: Hoe werkt dat?
Stel u voor, u hebt de map Mijn Documenten op uw c of d schijf, waarin u alle belangrijke correspondentie heeft opgeslagen en u wilt daar een veiligheidskopie van hebben.

U heeft een USB-stick en daarop maakt u een map met de naam “Documenten” of
een andere naam die goed past bij wat u wilt opslaan.

Met Sync Toy kunt u de inhoud van de gewenste mappen op de c of d schijf gelijk houden met de inhoud van die mappen op de USB-stick. U maakt een folderpaar aan door links de map op c of d in te stellen en rechts die op de USB-stick.

Alle wijzigingen die u op c of d maakt in Mijn Documenten, worden met behulp van Sync Toy doorgevoerd naar de map op de usb-stick. Dus als u op c of d wist, wordt dat met Sync Toy ook op de USB-stick gewist.

Het is ook mogelijk de map Mijn Documenten op de PC “schoon” te houden met Sync Toy en oudere bestanden die al op de USB-stick staan van c of d te wissen, maar op de USB-stick te bearen.

In dat geval dient de zogeheten Contibute-optie te worden ingesteld. U bouwt dan een archief op van alle documenten zonder dat uw PC volloopt.

Dit alles kan met elke willekeurige map en ook met elk willekeurig opslagmediun, zoals USB-stick, externe HD, geheugenkaart. Dus ook leuk voor foto’s!

Qwerty

Geen opmerkingen: